iGender

Sander

leeftijd 33
opvallend jongensachtige uitstraling
trots op diploma kunstacademie
minder blij met dat het nooit helemaal wordt zoals het had moeten zijn
grootste wens is vervuldOp z’n 27e ging Sander studeren aan de kunstacademie. Hij had toen al een aantal banen achter de rug. De studie veranderde zijn leven. Voor het eerst volgde hij zijn hart en zijn passie. In de opleiding ontdekte Sander wie hij echt was en wilde zijn: een jongen.

Als je het appartement van Sander binnenkomt, vallen meteen de mooie foto's op. Sander is beeldend kunstenaar en heeft een passie voor fotografie. Daarnaast houdt hij van tekenen, schilderen en schrijven. Sander is een veelzijdige man. En: hij zit goed in z'n vel!

In 2009 studeerde hij af aan de kunstacademie in de richting mediakunst. Het liefst zou hij docent worden en lesgeven in kunstvakken. Het lijkt hem geweldig zijn passie te mogen delen met jonge mensen en ze te leren kijken naar kunst. Het zelfstandig ondernemerschap als kunstenaar ligt hem minder. Sander: 'Het verkopen van werk is voor mij niet het belangrijkste. Voor mij zit de lol in het maken van de foto's of de schilderijen.'

De afgelopen drie jaren stonden voor Sander vooral in het teken van zijn 'transitie'. De veranderingen die nodig waren om zijn lichaam in overeenstemming te brengen met hoe hij zich voelt: een jongen. Nu alles achter de rug is krijgt Sander eindelijk een M in paspoort.* Sander: 'Nu staat op mijn ID-kaart bij geslacht nog steeds vrouw. Terwijl ik eruit zie als een man. Een tijdje geleden ging ik een nieuw mobiel abonnement afsluiten. Daarvoor moest ik mijn ID-kaart laten zien. De verkoper was in verwarring toen hij op mijn ID-kaart vrouw zag staan, terwijl er toch echt een man voor hem stond. Hij sprak me aan met "mevrouw". Dat gebeurde in een volle winkel. Misschien hebben de andere klanten het niet eens gehoord. Ik vond het vervelend. Ik wil liever aangesproken worden op wie ik ben dan op wat ik ben.'

Sander was lang op zoek naar zijn identiteit. Hij probeerde zich aan te passen aan wat van hem – als meisje – werd verwacht. Hij deed zijn best om zich te gedragen naar het beeld van de mooie, jonge vrouw die hij voor de buitenwereld was. Soms stimuleerde zijn omgeving hem om rokjes te dragen en make-up te gebruiken. Het paste helemaal niet bij hem.

Toen Sander op de kunstacademie zat werd het voor hem steeds duidelijker dat hij zo niet gelukkig werd. Eerst probeerde hij nog bij de meisjes te horen. Ook vroeg hij zich af of hij dan misschien een lesbisch meisje was. Maar wat hij jarenlang had weggedrukt, kwam meer en meer naar boven. Hij was een jongen, ook al had Moeder Natuur hem een meisjeslichaam gegeven. Hij ging jongensachtige kleding dragen. In het vierde jaar van zijn studie kreeg Sander een horloge voor zijn verjaardag. Het werd een mannenhorloge. Vanaf dat moment deed Sander geen pogingen meer om zich te gedragen als vrouw. Hij wilde nu ook lichamelijk een jongen zijn.

Sander: 'Ik ben begonnen met gesprekken met het Genderteam. Dat duurde, inclusief de wachttijd, ongeveer een jaar. Een JAAR! Na een paar gesprekken dacht ik: jullie weten het nu toch wel? Ik ben een jongen! Aan de andere kant snap ik het wel. Een transitie is niet niks en je moet het echt héél zeker weten. Je moet lichamelijk en geestelijk stevig in je schoenen staan. Want als je eenmaal hormonen en operaties hebt gehad dan kun je nauwelijks meer terug.'

'Na die gesprekken kreeg ik mannelijke hormonen. Ik kreeg meer haar en minder heupvet. Ik vond het eng. Hoe zou ik eruit zien als man? Want je weet wat je hebt, maar niet wat je ervoor terug krijgt. Ik droomde ervan dat ik misschien wel heel lelijk zou worden en veel puisten zou krijgen. Of kaal zou worden. Dan praatte ik mezelf moed in: dat gaat vast niet gebeuren. En het is niet gebeurd!'

Sander is blij dat hij na de gesprekken en de hormonen ook heeft gekozen voor geslachtsaanpassende operaties. Hij heeft – onder andere - een borstoperatie ondergaan.
Sander: 'Voor de operatie droeg ik elke dag een strak hesje dat ervoor zorgde dat je niet kon zien dat ik borsten had. De zomer voor de operatie was het 30 graden. Dat was echt verschrikkelijk. Als ik wist dat het zo warm ging worden, deed ik snel boodschappen en sloot me vervolgens drie dagen op in mijn huis. Gordijnen dicht, ventilator aan. Ook had ik toen opvliegers door het testosteron, dus ik had het echt heel warm. Gelukkig is dat nu voorbij!'

Voordelen van de hormonen zijn er ook: bij het sporten – Sander loopt hard en zwemt - heeft hij meer uithoudingsvermogen en meer spierkracht. Nadelen zijn dat je er je hele leven aan vast zit en er altijd aan moet denken wanneer je weer een prik moet hebben. Want als je het vergeet, ga je je rot voelen.

Sander ziet eruit als een jongen en op zijn ID-kaart staat straks een M, maar eigenlijk voelt hij zich vooral gewoon 'zichzelf'. En dat heeft voor Sander niet zoveel te maken met al die hokjes. Na een roerige, maar ook mooie tijd ziet Sander de toekomst vol vertrouwen tegemoet!
 

Mijke

 

Mijke is Mijke. Man of vrouw? Niet belangrijk. Mijke voelt zich geen van beide. Soms verwarrend en ongemakkelijk voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld wanneer Mijke op een formulier het hokje m/v moet aankruisen.

Lees verder

 

Willemijn

 

Voor een stevige politieman, getrouwd en met drie kin- deren, is het niet zo simpel om vrouw te worden. Toch durfde Willemijn het aan. Ze kwam na jaren uit de kast. Dat gaf stress. Ze viel 25 kilo af. Welkom als je van man naar vrouw verandert.

Lees verder

 

Mark

 

Tegelijkertijd met zijn zoon kreeg Mark de baard in de keel. Mark was toen 50. Tot dat moment ging Mark als vrouw door het leven. Ze had een zoon en was weduwe.

Lees verder

 

Joan

 

Joan is als jongen geboren. Toen ze 16 was begon ze te twijfelen. Paste haar lichaam wel bij hoe ze zich voelde? Joan kwam erachter dat ze meer vrouwelijke dan mannelijke kanten heeft. En nu weet ze het heel zeker: ze is een vrouw in een mannenlijf.

Lees verder

 

Evelien

 

Toen Evelien nog een jongen was, trok ze stiekem de jurken van haar zusjes aan. Ze werd er blij van en voelde zich mooi. Evelien wist al op haar 8e dat ze als meisje geboren had moeten worden.

Lees verder

 

Ruben

 

In augustus 2011 was er in de klas van de opleiding Beveiliging van het Alfa-college één meisje. Nu niet meer, want Ruben heeft de keus gemaakt de jongen te zijn die hij altijd al was.

Lees verder