iGender

Joan

leeftijd 28
opvallend olijfgroene ogen
trots op zichzelf durven zijn
minder blij met zich elke dag scheren
grootste wens een lichaam dat helemaal past bij hoe ze zich voeltJoan is een mooie, intelligente vrouw ‘in wording’. Krachtig, zelfstandig en moedig. Een pionier, die in de dorpen waar ze woonde steeds zichzelf bleef. Ze koos de kleding die ze mooi vond, ook al was die anders dan die van haar leeftijdgenoten.
Joan is een bescheiden vrouw. Over haar kwaliteiten praat ze niet graag.

Joan is een nakomertje in een gezin met twee oudere broers. Haar ouders scheidden toen ze vijf jaar was. Ze werd niet alleen gescheiden van haar ouders, maar ook van haar broers. Joan bleef bij haar moeder, haar oudere broers bleven bij haar vader. Eens per twee weken ging ze met de bus naar haar vader en broers. Ondanks het verdriet van de scheiding was Joan er al op jonge leeftijd van overtuigd dat dit het beste was. Het ging gewoon niet meer tussen haar ouders.
In die tijd was Joan een teruggetrokken jongetje. Vrij stil. Wel iemand die goed voor zichzelf zorgde. Hij lag goed in de groep en was altijd een beetje op de achtergrond. Hij merkte dat hij anders dacht en deed als andere jongens.

Toen Joan 16 was raakte haar moeder in een depressie. Haar moeder werd opgenomen en dat betekende dat Joan op zichzelf was aangewezen. Ze ging nog naar school en zorgde drie maanden voor zichzelf. Daarna ook voor haar moeder. Een moeilijke periode in haar leven, die haar wel sterker heeft gemaakt.
Leuke dingen waren er ook in haar jeugd. Zoals de keren dat ze met haar moeder naar de camping ging.

Rond haar twintigste werd het Joan steeds duidelijker dat er ‘iets niet klopte’. Ze viel op meiden en merkte tegelijkertijd dat ze zelf ook behoorlijk wat vrouwelijke kanten had. Eerst probeerde ze die vrouwelijke kanten te onderdrukken. Ze kreeg een relatie met een vrouw en ging samenwonen. De relatie liep stuk. Daarna kreeg Joan nog een relatie met een vrouw en daarna met een man. Het liep op niets uit. Joan kon zichzelf niet zijn.
Na de breuk met haar vriend koos Joan haar eigen weg. Ze wilde haar identiteit ontdekken en ontwikkelen. En dat is een 100% vrouwelijke identiteit.
Daar gaat ze nu voor 200% voor. Met hulp van het genderteam in Groningen. Joan stopt haar identiteit en gevoelens niet meer weg. Wat ze jammer vindt is dat het traject bij het genderteam zo lang duurt.

Want Joan is nog niet tevreden met haar uiterlijk. Ze zou willen dat haar lichaam dichter bij haar vrouwelijke identiteit zou staan. Als Joan opstaat, duurt het even voordat ze haar draai gevonden heeft. En voordat ze de deur uitgaat moet er heel wat gebeuren. Scheren vindt ze een ramp. Dat zou het eerste zijn wat ze zou willen veranderen: nooit meer scheren! Ze maakt zich zorgvuldig op. Het liefst zou ze een ‘perfecte’ vrouw zijn. Maar ja, is dat niet de droom van alle vrouwen? Ooit was Joan fotomodel. Ze konden zeggen wat ze wilden: “wat zie je er goed uit! Wat ben je mooi!” Joan kon alleen de minpunten zien….

Joan stoort zich aan het beeld dat er is van transgenders. De meeste mensen denken bij het woord transgender aan een ‘showgirl’ in sexy kleding en met een perfect lichaam. Alsof een transgender de hele dag in sexy pakjes rondloopt! De werkelijkheid is anders. Er zitten zoveel meer kanten aan dan wat je op tv of internet ziet. Joan zou het beeld dat er leeft willen veranderen. Ze zou graag een rolmodel zijn voor andere transgenders. Een krachtig mens die anderen inspireert en steunt.

Nu is Joan een vrouw die ontdekt heeft dat ze veel meer kan dan ze ooit gedacht had. Een vrouw die – ook door alles wat ze heeft meegemaakt – veel kracht heeft. Ze is slim, sociaal, heeft een scherpe blik en durft voor zichzelf op te komen. Joan gelooft, ondanks de teleurstellingen die ze in haar relaties heeft meegemaakt, in de liefde.
 

Mijke

 

Mijke is Mijke. Man of vrouw? Niet belangrijk. Mijke voelt zich geen van beide. Soms verwarrend en ongemakkelijk voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld wanneer Mijke op een formulier het hokje m/v moet aankruisen.

Lees verder

 

Willemijn

 

Voor een stevige politieman, getrouwd en met drie kin- deren, is het niet zo simpel om vrouw te worden. Toch durfde Willemijn het aan. Ze kwam na jaren uit de kast. Dat gaf stress. Ze viel 25 kilo af. Welkom als je van man naar vrouw verandert.

Lees verder

 

Mark

 

Tegelijkertijd met zijn zoon kreeg Mark de baard in de keel. Mark was toen 50. Tot dat moment ging Mark als vrouw door het leven. Ze had een zoon en was weduwe.

Lees verder

 

Evelien

 

Toen Evelien nog een jongen was, trok ze stiekem de jurken van haar zusjes aan. Ze werd er blij van en voelde zich mooi. Evelien wist al op haar 8e dat ze als meisje geboren had moeten worden.

Lees verder

 

Ruben

 

In augustus 2011 was er in de klas van de opleiding Beveiliging van het Alfa-college één meisje. Nu niet meer, want Ruben heeft de keus gemaakt de jongen te zijn die hij altijd al was.

Lees verder

 

Sander

 

Op z’n 27e ging Sander studeren aan de kunstacademie. Hij had toen al een aantal banen achter de rug. De studie veranderde zijn leven. Voor het eerst volgde hij zijn hart en zijn passie.

Lees verder