iGender

24 november: Transgender Gedenkdag in Groningen

Transgender Gedenkdag 2012 Groningen

Transgender zijn is in veel delen van de wereld een gevaarlijke zaak. Als de wet het niet strafbaar stelt, soms zelfs met de doodstraf, dan is het in veel landen wel de samenleving die transgenders marginaliseert en criminaliseert. Soms zelfs z'n schouders ophaalt als er een transgender is vermoord. Ook in het afgelopen jaar is de teller weer ruim boven de 200 slachtoffers uitgekomen. En dat zijn alleen de moorden die worden geregistreerd.

Stichting LGBT Groningen en Transgender Netwerk Nederland zullen op zaterdag 24 november in de der Aa-Kerk, samen met vele activisten en sympathisanten uit binnen- & buitenland, bij alle slachtoffers stilstaan en ook bij de noodzaak van respect voor diversiteit. Zij doen dat op de Transgender Gedenkdag die jaarlijks wereldwijd wordt georganiseerd. De afgelopen jaren vond de dag plaats in Utrecht, Leiden, Den Haag en Amsterdam. Dit jaar is het de beurt aan Groningen.

Programma
Onderdelen van de avond, die duurt van 20:00 tot 22:00 uur, zijn Gendermonologen, gespeeld door onder meer cabaretier George Groot en acteur Wil van der Meer. Ook is er muziek en een uitgebreid interview tussen transgenders. De Engelssprekende transactiviste Sevval Kilic uit Istanbul is één van de sprekers. Zij is de organisatrice van de Trans Pride in Istanbul en werkzaam als coördinator van LGBT Istanbul.

Aan het einde van de avond zullen we de namen voorlezen van alle transgenders die de afgelopen jaren vanwege hun anders-zijn door geweld om het leven zijn gekomen. Witte ballonnen zullen de kaartjes met deze namen de lucht in dragen. Na afloop is er tot 23:00 uur ruimte voor ontmoeting en gesprek onder genot van een hapje en drankje.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 24 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Entree is uiteraard gratis. Houd voor actuele informatie over het programma onze Facebook-pagina in de gaten!

*** We kunnen voor doven en slechthorenden een tolk gebarentaal regelen. Laat dat even weten via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dat is namelijk geen enkel probleem.

Meedenken over en meeschrijven aan iGender?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.