iGender

Paul de Leeuw geeft podium aan iGender

iGender bij Paul de Leeuw

'Heel mooi en respectvol gemaakt, zeg! En prachtige portretjes', aldus Paul de Leeuw eerder dit jaar. Hij reageert daarmee op het boekje iGender, een initiatief van Stichting LGBT Groningen, dat het thema genderdiversiteit onder jongeren zichtbaar en bespreekbaar moet maken. De Leeuw maakt aanstaande zaterdag een thema-uitzending over transgenders en heeft daarvoor de makers en geportretteerden van iGender uitgenodigd. In het programma zullen Mark en Ruben vertellen waarom zij ervoor hebben gekozen zich te laten portretteren in iGender.

Stichting LGBT Groningen is blij met de aandacht voor het project. 'Wij proberen met een groep vrijwilligers al enige tijd genderdiversiteit onder de aandacht te brengen', aldus Kris van der Veen, voorzitter van Stichting LGBT Groningen. 'En iGender zien wij als een perfect middel. Toch moeten onderwijsinstellingen en andere organisaties, die betrokken zijn bij jongeren, het thema belangrijk genoeg vinden er ook iets mee te willen doen. Daar ervaren we nog wel de nodige hobbels. Het is daarom geweldig dat Paul ons project heeft uitgekozen om een podium te willen geven!' Ook zal Stichting LGBT Groningen het publiek, de cast en crew van Langs de Leeuw een exemplaar van iGender aanbieden.

Op zaterdag 24 november organiseren Stichting LGBT Groningen en Transgender Netwerk Nederland de internationale Transgender Gedenkdag. Vanaf 13:00 uur vindt in de Der Aa-Kerk een foto-expositie plaats in het teken van transgenders en diversiteit. Ook worden er rondetafelgesprekken georganiseerd met de makers en geportretteerden van iGender. Centrale vraag daarbij is hoe we in 2013 aan iGender vervolg kunnen geven. Stichting LGBT Groningen hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan de noodzaak van diversiteit.

Langs de Leeuw is zaterdag te zien op Nederland 1 van 20:25 uur tot 21:30 uur.
De hele uitzending is hier terug te zien

Meedenken over en meeschrijven aan iGender?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mijke

 

Mijke is Mijke. Man of vrouw? Niet belangrijk. Mijke voelt zich geen van beide. Soms verwarrend en ongemakkelijk voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld wanneer Mijke op een formulier het hokje m/v moet aankruisen.

Lees verder

 

Willemijn

 

Voor een stevige politieman, getrouwd en met drie kin- deren, is het niet zo simpel om vrouw te worden. Toch durfde Willemijn het aan. Ze kwam na jaren uit de kast. Dat gaf stress. Ze viel 25 kilo af. Welkom als je van man naar vrouw verandert.

Lees verder

 

Mark

 

Tegelijkertijd met zijn zoon kreeg Mark de baard in de keel. Mark was toen 50. Tot dat moment ging Mark als vrouw door het leven. Ze had een zoon en was weduwe.

Lees verder

 

Joan

 

Joan is als jongen geboren. Toen ze 16 was begon ze te twijfelen. Paste haar lichaam wel bij hoe ze zich voelde? Joan kwam erachter dat ze meer vrouwelijke dan mannelijke kanten heeft. En nu weet ze het heel zeker: ze is een vrouw in een mannenlijf.

Lees verder

Hoezo DIE Mutter? Bij mij thuis is het DER Mutter!
 

Evelien

 

Toen Evelien nog een jongen was, trok ze stiekem de jurken van haar zusjes aan. Ze werd er blij van en voelde zich mooi. Evelien wist al op haar 8e dat ze als meisje geboren had moeten worden.

Lees verder

 

Genderteam to the rescue!

Jaarlijks krijgt het Genderteam Groningen 15 nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die in een ‘verkeerd lichaam’ zijn geboren. Ze voelen zich jongen of meisje, man of vrouw. Alleen hun lichaam laat aan de buitenkant wat anders zien. Daar kiezen ze niet voor, dat is een feit.
lees verder
 

Gendervriendelijk shoppen, kan dat?

Bij H&M, SISSY-BOY, Coolcat en Men At Work in Groningen kun je gendervriendelijk shoppen. Travestiet en/of transseksueel: de medewerkers kijken er niet van op. Een aantal is al vaste klant.
Wil je advies? Prima. Op eigen houtje snuffelen? Ook goed.
Lees verder
Ik wil gewoon geen meisje zijn. Ik weet niet waarom… het is niet wie ik ben. Het is niet wie ik zie als ik in de spiegel kijk.
 

Ruben

 

In augustus 2011 was er in de klas van de opleiding Beveiliging van het Alfa-college één meisje. Nu niet meer, want Ruben heeft de keus gemaakt de jongen te zijn die hij altijd al was.

Lees verder

 

Sander

 

Op z’n 27e ging Sander studeren aan de kunstacademie. Hij had toen al een aantal banen achter de rug. De studie veranderde zijn leven. Voor het eerst volgde hij zijn hart en zijn passie.

Lees verder

I tried to go to the toilet but I didn’t look like any of the symbols on the doors
_ Loesje
 

Transhollandia

Hoe te overleven wanneer je apart wordt gezet? Niet bij de jongens. Niet bij de meisjes. Ik leerde onlangs Willem kennen, die zich tegenwoordig voor de gymlessen op zijn school in een apart hokje moet omkleden.
lees verder