iGender

24 november: Transgender Gedenkdag in Groningen

Transgender Gedenkdag 2012 Groningen

Transgender zijn is in veel delen van de wereld een gevaarlijke zaak. Als de wet het niet strafbaar stelt, soms zelfs met de doodstraf, dan is het in veel landen wel de samenleving die transgenders marginaliseert en criminaliseert. Soms zelfs z'n schouders ophaalt als er een transgender is vermoord. Ook in het afgelopen jaar is de teller weer ruim boven de 200 slachtoffers uitgekomen. En dat zijn alleen de moorden die worden geregistreerd.

Stichting LGBT Groningen en Transgender Netwerk Nederland zullen op zaterdag 24 november in de der Aa-Kerk, samen met vele activisten en sympathisanten uit binnen- & buitenland, bij alle slachtoffers stilstaan en ook bij de noodzaak van respect voor diversiteit. Zij doen dat op de Transgender Gedenkdag die jaarlijks wereldwijd wordt georganiseerd. De afgelopen jaren vond de dag plaats in Utrecht, Leiden, Den Haag en Amsterdam. Dit jaar is het de beurt aan Groningen.

Programma
Onderdelen van de avond, die duurt van 20:00 tot 22:00 uur, zijn Gendermonologen, gespeeld door onder meer cabaretier George Groot en acteur Wil van der Meer. Ook is er muziek en een uitgebreid interview tussen transgenders. De Engelssprekende transactiviste Sevval Kilic uit Istanbul is één van de sprekers. Zij is de organisatrice van de Trans Pride in Istanbul en werkzaam als coördinator van LGBT Istanbul.

Aan het einde van de avond zullen we de namen voorlezen van alle transgenders die de afgelopen jaren vanwege hun anders-zijn door geweld om het leven zijn gekomen. Witte ballonnen zullen de kaartjes met deze namen de lucht in dragen. Na afloop is er tot 23:00 uur ruimte voor ontmoeting en gesprek onder genot van een hapje en drankje.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 24 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Entree is uiteraard gratis. Houd voor actuele informatie over het programma onze Facebook-pagina in de gaten!

*** We kunnen voor doven en slechthorenden een tolk gebarentaal regelen. Laat dat even weten via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dat is namelijk geen enkel probleem.

Meedenken over en meeschrijven aan iGender?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mijke

 

Mijke is Mijke. Man of vrouw? Niet belangrijk. Mijke voelt zich geen van beide. Soms verwarrend en ongemakkelijk voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld wanneer Mijke op een formulier het hokje m/v moet aankruisen.

Lees verder

 

Willemijn

 

Voor een stevige politieman, getrouwd en met drie kin- deren, is het niet zo simpel om vrouw te worden. Toch durfde Willemijn het aan. Ze kwam na jaren uit de kast. Dat gaf stress. Ze viel 25 kilo af. Welkom als je van man naar vrouw verandert.

Lees verder

 

Mark

 

Tegelijkertijd met zijn zoon kreeg Mark de baard in de keel. Mark was toen 50. Tot dat moment ging Mark als vrouw door het leven. Ze had een zoon en was weduwe.

Lees verder

 

Joan

 

Joan is als jongen geboren. Toen ze 16 was begon ze te twijfelen. Paste haar lichaam wel bij hoe ze zich voelde? Joan kwam erachter dat ze meer vrouwelijke dan mannelijke kanten heeft. En nu weet ze het heel zeker: ze is een vrouw in een mannenlijf.

Lees verder

Hoezo DIE Mutter? Bij mij thuis is het DER Mutter!
 

Evelien

 

Toen Evelien nog een jongen was, trok ze stiekem de jurken van haar zusjes aan. Ze werd er blij van en voelde zich mooi. Evelien wist al op haar 8e dat ze als meisje geboren had moeten worden.

Lees verder

 

Genderteam to the rescue!

Jaarlijks krijgt het Genderteam Groningen 15 nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die in een ‘verkeerd lichaam’ zijn geboren. Ze voelen zich jongen of meisje, man of vrouw. Alleen hun lichaam laat aan de buitenkant wat anders zien. Daar kiezen ze niet voor, dat is een feit.
lees verder
 

Gendervriendelijk shoppen, kan dat?

Bij H&M, SISSY-BOY, Coolcat en Men At Work in Groningen kun je gendervriendelijk shoppen. Travestiet en/of transseksueel: de medewerkers kijken er niet van op. Een aantal is al vaste klant.
Wil je advies? Prima. Op eigen houtje snuffelen? Ook goed.
Lees verder
Ik wil gewoon geen meisje zijn. Ik weet niet waarom… het is niet wie ik ben. Het is niet wie ik zie als ik in de spiegel kijk.
 

Ruben

 

In augustus 2011 was er in de klas van de opleiding Beveiliging van het Alfa-college één meisje. Nu niet meer, want Ruben heeft de keus gemaakt de jongen te zijn die hij altijd al was.

Lees verder

 

Sander

 

Op z’n 27e ging Sander studeren aan de kunstacademie. Hij had toen al een aantal banen achter de rug. De studie veranderde zijn leven. Voor het eerst volgde hij zijn hart en zijn passie.

Lees verder

I tried to go to the toilet but I didn’t look like any of the symbols on the doors
_ Loesje
 

Transhollandia

Hoe te overleven wanneer je apart wordt gezet? Niet bij de jongens. Niet bij de meisjes. Ik leerde onlangs Willem kennen, die zich tegenwoordig voor de gymlessen op zijn school in een apart hokje moet omkleden.
lees verder