iGender

Genderbespiegelingen: openbaar college op 10 en 12 oktober 2012

De faculteit Psychologie van de Open Universiteit en Stichting LGBT Groningen organiseren een openbaar college voor studenten van de OU, de RUG, de Hanze- hogeschool en andere belangstellenden. Er wordt ingegaan op de intrigerende wereld van genderdiversiteit. Aan het woord komen mensen die zelf over de man-vrouw grens zijn gegaan.

Het programma (dat op beide dagen hetzelfde is) bestaat uit een college over de nieuwste inzichten op het gebied van transgenderonderzoek, aangevuld met een quiz en persoonlijke verhalen. Aan bod komen o.a. vragen als:
- wat is transgender?
- welke uitingsvormen zijn er?
- wat is er bekend over het ontstaan?
- is er een relatie tussen transgender 
en homoseksualiteit?
- welke sociale en maatschappelijke 
weerstanden ervaren transgenders?
- welke hulpverleningsbehoeften zijn er?
- wat kunnen we leren van transgenders?

Na afloop van het college is er gelegenheid om tijdens een borrel en informatiemarkt na te praten met elkaar en met de aanwezige transgenders.

Studiecentrum Open Universiteit
Oude Boteringestraat 24 Groningen
Toegang is gratis 
Graag vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 313 83 00
Meedenken over en meeschrijven aan iGender?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mijke

 

Mijke is Mijke. Man of vrouw? Niet belangrijk. Mijke voelt zich geen van beide. Soms verwarrend en ongemakkelijk voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld wanneer Mijke op een formulier het hokje m/v moet aankruisen.

Lees verder

 

Willemijn

 

Voor een stevige politieman, getrouwd en met drie kin- deren, is het niet zo simpel om vrouw te worden. Toch durfde Willemijn het aan. Ze kwam na jaren uit de kast. Dat gaf stress. Ze viel 25 kilo af. Welkom als je van man naar vrouw verandert.

Lees verder

 

Mark

 

Tegelijkertijd met zijn zoon kreeg Mark de baard in de keel. Mark was toen 50. Tot dat moment ging Mark als vrouw door het leven. Ze had een zoon en was weduwe.

Lees verder

 

Joan

 

Joan is als jongen geboren. Toen ze 16 was begon ze te twijfelen. Paste haar lichaam wel bij hoe ze zich voelde? Joan kwam erachter dat ze meer vrouwelijke dan mannelijke kanten heeft. En nu weet ze het heel zeker: ze is een vrouw in een mannenlijf.

Lees verder

Hoezo DIE Mutter? Bij mij thuis is het DER Mutter!
 

Evelien

 

Toen Evelien nog een jongen was, trok ze stiekem de jurken van haar zusjes aan. Ze werd er blij van en voelde zich mooi. Evelien wist al op haar 8e dat ze als meisje geboren had moeten worden.

Lees verder

 

Genderteam to the rescue!

Jaarlijks krijgt het Genderteam Groningen 15 nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die in een ‘verkeerd lichaam’ zijn geboren. Ze voelen zich jongen of meisje, man of vrouw. Alleen hun lichaam laat aan de buitenkant wat anders zien. Daar kiezen ze niet voor, dat is een feit.
lees verder
 

Gendervriendelijk shoppen, kan dat?

Bij H&M, SISSY-BOY, Coolcat en Men At Work in Groningen kun je gendervriendelijk shoppen. Travestiet en/of transseksueel: de medewerkers kijken er niet van op. Een aantal is al vaste klant.
Wil je advies? Prima. Op eigen houtje snuffelen? Ook goed.
Lees verder
Ik wil gewoon geen meisje zijn. Ik weet niet waarom… het is niet wie ik ben. Het is niet wie ik zie als ik in de spiegel kijk.
 

Ruben

 

In augustus 2011 was er in de klas van de opleiding Beveiliging van het Alfa-college één meisje. Nu niet meer, want Ruben heeft de keus gemaakt de jongen te zijn die hij altijd al was.

Lees verder

 

Sander

 

Op z’n 27e ging Sander studeren aan de kunstacademie. Hij had toen al een aantal banen achter de rug. De studie veranderde zijn leven. Voor het eerst volgde hij zijn hart en zijn passie.

Lees verder

I tried to go to the toilet but I didn’t look like any of the symbols on the doors
_ Loesje
 

Transhollandia

Hoe te overleven wanneer je apart wordt gezet? Niet bij de jongens. Niet bij de meisjes. Ik leerde onlangs Willem kennen, die zich tegenwoordig voor de gymlessen op zijn school in een apart hokje moet omkleden.
lees verder